Instructiuni de montaj

 
 

Initial se verifica suprafata acoperisului, respectiv dreptunghiularitatea. Streasina si coama trebuie sa fie paralele, respectiv lateralele sa fie paralele. Diagonalele sa fie egale si unghiurile drepte.

Conform prevederilor legale de protectie, sanatate si securitate a muncii, montatorii vor fi instruiti si echipati corespunzator pentru lucrul la inaltime. Ridicarea tablelor se va face cu ajutorul unor corzi rezistente, iar prinderea panourilor se va face longitudinal pe cant. Nu se recomanda lucrul pe vant puternic.

Etapele de montaj

Prima etapa a montajului este verificarea poligoanelor acoperisului daca sunt la 90°, masurand diagonalele acestora. Parte importanta a montajului este distanta dintre capriori, distanta recomandata de a fi maxim 80 cm. Panta acoperisului trebuie sa nu fie mai mica de 14°!
Carligele se recomanda a fi montate in dreptul fiecarui caprior, iar cele de capat se amplaseaza la 5 cm de capetele jgheabului. Montajul incepe cu fixarea carligelor de margine; carligele lungi se indoaie in scopul obtinerii unei inclinatii corespunzatoare a jgheabului de 5 mm/1 m. Se stabileste punctul cel mai de sus pentru realizarea pantei de scurgere catre punctele de colectare.
Jgheaburile se amplaseaza pe carlige, astfel incat sa iasa in afara muchiei acoperisului cu cel putin jumatate din diametru.
Dupa montarea jgheaburilor, se monteaza sorturi de streasina suprapuse 5-10 cm, provizoriu cu cuie.
Folia anticondens se intinde orizontal, cu marcajul in sus, paralel cu streasina. Se fixeaza de astereala cu ajutorul sipcii verticale. Etansarea optima a foliei se face prin lipire cu banda dublu adeziva. Pentru a permite ventilarea acoperisului, in zona de streasina, se vor folosi piepteni de aerisire.

Specialistul RODACH iti va recomanda cea mai buna solutie pentru tine si casa ta

Daca te-ai hotarat sa cumperi o tigla metalica de calitate si iti doresti ca ea sa aiba o durata de viata indelungata, afla ca montajul incorect poate duce la probleme de izolare, condens, infiltratii, rugina, zgomot. Mai mult, poti pierde garantia. Calitatea lucrarii conteaza tot atat cat conteaza si calitatea produsului.

 
Montajul sipcii verticale se recomanda a fi executat la o distanta de maxim 60 - 80 cm, de-a lungul capriorilor. Sipcile verticale fixeaza folia anticondens de astereala de-a lungul capriorilor. Pentru un montaj sigur, sipca trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 30 mm inaltime si 50 mm latime.
Montajul tiglei metalice Rodach se recomanda sa se inceapa din coltul din dreapta jos. Se fixeaza cu suruburi autoforante 4,80x35 mm, cu garnitura de cauciuc in sipca de lemn. Astfel se vor monta de la streasina spre coama, la adaugarea unui nou panou de tabla trebuie verificata suprapunearea si alinierea cu panoul precedent. In timpul montajului se va evita calcatul direct pe varful ondulelor.
Montajul sipcii orizontale se executa la o distanta egala cu modulul tiglei metalice Rodach, respectiv 370 mm. Aceasta distanta se masoara intre axele sipcii orizontale. Exceptie face distanta dintre primele doua sipci de la streasina.
Bordura pentru fronton (pazie) rectangular se foloseste in cazul constructiilor cu unghi de 90 de grade intre linia streasinii si fronton. Se monteaza peste tigla metalica. In aceasta situatie, se recomanda utilizarea unei piese de finisaj suplimentare, frontonul interior, care sa preia si sa dirijeze catre jgheab eventualele infiltratii de apa, prin spatiile dintre tigla metalica si bordura de fronton.
Fixarea panourilor intre ele si a elementelor de tinichigerie se va face cu suruburi autoforante scurte (4,80×20) mm cu garnitura de cauciuc. Marginea de jos si cea laterala a acoperisului vor fi fixate cu suruburi in fiecare tigla, iar in camp cate un surub la fiecare a doua tigla si la fiecare al doilea rand. Panourile trebuie fixate inainte de a pasi pe ele!
Aceasta este ultima etapa a montajului si anume montarea accesoriilor finale: coama, pazie, parazapada, etc. Prinderea acesoriilor se va face cu suruburi autofiletante prevazute cu garnitura de cauciuc.
In urma montajului se depun pe tabla aschii metalice, nisip, particule abrazive, etc. Pentru inlaturarea acestora se foloseste o perie moale, in nici un caz materiale abrazive sau produse pe baza de alcool. La finalul montajului, toate zgarieturile si locurile unde tabla a fost taiata trebuie acoperite cu vopsea de retus.