Instrucțiuni de montaj

 

Inițial se verifică suprafață acoperișului, respectiv dreptunghiularitatea. Streașina și coama trebuie să fie paralele, respectiv lateralele să fie paralele. Diagonalele să fie egale și unghiurile drepte.

Conform prevederilor legale de protecție, sănătate și securitate a muncii, montatorii vor fi instruiți și echipați corespunzător pentru lucrul la înălțime. Ridicarea tablelor se va face cu ajutorul unor corzi rezistente, iar prinderea panourilor se va face longitudinal pe cant. Nu se recomandă lucrul pe vânt puternic.

Etapele de montaj

Prima etapă a montajului este verificarea poligoanelor acoperișului dacă sunt la 90°, măsurând diagonalele acestora. Parte importantă a montajului este distanță dintre căpriori, distanță recomandată de a fi maxim 80 cm. Panta acoperișului trebuie să nu fie mai mică de 14°!
Cârligele se recomandă a fi montate în dreptul fiecărui căprior, iar cele de capăt se amplasează la 5 cm de capetele jgheabului. Montajul începe cu fixarea carligelor de margine; carligele lungi se îndoaie în scopul obținerii unei înclinații corespunzătoare a jgheabului de 5 mm/1 m. Se stabilește punctul cel mai de sus pentru realizarea pantei de scurgere către punctele de colectare.
Jgheaburile se amplasează pe cârlige, astfel încât să iasă în afară muchiei acoperișului cu cel puțin jumătate din diametru.
După montarea jgheaburilor, se montează șorțuri de streașină suprapuse 5-10 cm, provizoriu cu cuie.
Folia anticondens se întinde orizontal, cu marcajul în sus, paralel cu streașina. Se fixează de astereală cu ajutorul șipcii verticale. Etanșarea optimă a foliei se face prin lipire cu bandă dublu adezivă. Pentru a permite ventilarea acoperișului, în zona de streașina, se vor folosi piepteni de aerisire.

Specialistul RODACH îți va recomanda cea mai bună soluție pentru tine și casa ta

Dacă te-ai hotărât să cumperi o țiglă metalică de calitate și îți dorești ca ea să aibă o durată de viață îndelungată, află că montajul incorect poate duce la probleme de izolare, condens, infiltrații, rugină, zgomot. Mai mult, poți pierde garanția. Calitatea lucrării contează tot atât cât contează și calitatea produsului.

 
Montajul șipcii verticale se recomandă a fi executat la o distanță de maxim 60 - 80 cm, de-a lungul căpriorilor. Șipcile verticale fixează folia anticondens de astereală de-a lungul căpriorilor. Pentru un montaj sigur, șipca trebuie să aibă următoarele dimensiuni: 30 mm înălțime și 50 mm lățime.
Montajul șipcii orizontale se execută la o distanță egală cu modulul țiglei metalice Rodach, respectiv 370 mm. Această distanță se măsoară între axele șipcii orizontale. Excepție face distanța dintre primele două șipci de la streașină.
Montajul țiglei metalice Rodach se recomandă să se înceapă din colțul din dreapta jos. Se fixează cu șuruburi autoforante 4,80x35 mm, cu garnitură de cauciuc în șipca de lemn. Astfel se vor monta de la streașină spre coamă, la adăugarea unui nou panou de tablă trebuie verificată suprapunearea și alinierea cu panoul precedent. În timpul montajului se va evita călcatul direct pe vârful ondulelor.
Fixarea panourilor între ele și a elementelor de tinichigerie se va face cu șuruburi autoforante scurte (4,80×20) mm cu garnitură de cauciuc. Marginea de jos și cea laterală a acoperișului vor fi fixate cu șuruburi în fiecare țiglă, iar în câmp câte un șurub la fiecare a două țiglă și la fiecare al doilea rând. Panourile trebuie fixate înainte de a pași pe ele!
Bordura pentru fronton (pazie) rectangular se folosește în cazul construcțiilor cu unghi de 90 de grade între linia streașinii și fronton. Se montează peste țigla metalică. În această situație, se recomandă utilizarea unei piese de finisaj suplimentare, frontonul interior, care să preia și să dirijeze către jgheab eventualele infiltrații de apă, prin spațiile dintre țigla metalică și bordura de fronton.
Aceasta este ultima etapă a montajului și anume montarea accesoriilor finale: coamă, pazie, parazăpadă, etc. Prinderea acesoriilor se va face cu șuruburi autofiletante prevăzute cu garnitură de cauciuc.
În urma montajului se depun pe tablă așchii metalice, nisip, particule abrazive, etc. Pentru înlăturarea acestora se folosește o perie moale, în nici un caz materiale abrazive sau produse pe bază de alcool. La finalul montajului, toate zgârieturile și locurile unde tabla a fost tăiată trebuie acoperite cu vopsea de retuș.
Scrie-ne, suntem online!